Gyakorolj keményen, harcolj könnyedén!

Kezdőoldal

MENŰ

Ninjutsu Hikentsu Bun

Harcos

Szamuráj hitvallása

Ki a harcos?

Energia központok-Csakrák

Üzenet a Soke-tól

Sun Ce a Hadviselés művészete

Csakrák


Ahogyan a fizikai test ellenőrzésében és szabályozásában fontos szerepük van a belső elválasztású mirigyeknek, úgy az energetikai rendszer ellenőrzéséhez és szabályozásához fontosak az energiaközpontok, az ún. csakrák.
Az egészséges testben az energiaközpont egy spirált alkot, amely bizonyos sebességgel forog, és lehetôvé teszi az energia szabad áramlását a belsô elválasztású mirigy rendszeren keresztül – balra (az óramutató járásával ellenkezô irányba) forog.
Ez az életenergia átáramlik valamennyi energiaközponton, és mindig alulról felfelé, a gerinc mentén halad. A hat csakra energiája végül egy hetedik csakrában egyesül, amely a fejtetôn található. Ha a forgás lassul, az energia áramlása is lassúbb lesz, ill. blokkolódik. Következménye az egészségi állapot romlása és az öregedés.

Gyökércsakra

Biztonság és bizalom érzéseiért felelős.
Színe: piros
Elhelyezkedése a testen: a végbélnyílás és a nemiszervek között, gerincoszlop alján.
Nevének jelentése: biztos-pont
Szimbóluma: a négyszirmú lótuszvirág.

Akkor használjuk, ha bizonytalanságot érzünk, félünk az élettől - haláltól. Ha rosszul állnak anyagi dolgaink. Ha nem bízunk az emberekben, félelmeink uralkodnak rajtunk.
Uralma alá sorolható a végbél, vastagbél, vér-, és sejtfelépítés, csontrendszer, gerincoszlop, a fogak, körmök, a nyirokkeringés, valamint a kiválasztórendszer.
A föld elem tartozik hozzá, ezzel is jelezve eros kapcsolódását az anyagi világhoz. A biztonság, a túlélés, a pénz, az otthon, a munkánkkal teremtheto létbiztonság kérdései, tudatalatt megbúvó félelmeink, szorongásaink kapcsolhatók ehhez a csakrához.
Érzelmi jelentéstartalma a különbözo frusztrációk, a "nem vagyok elég jó" érzése, a falánkság, bátorság, az agresszió, birtoklási vágy, eroszakosság. Mentális szinten a versenyszellem, a magabiztosság, az alázat, materializmus és az extravertáltság, forróvéruség, merészség, mértékletesség és az életero tartozik az elso csakránk tulajdonságaihoz. A boség, az anyagi javak, és a pénz otthona. Blokk a gyökércsakrában: düh, agresszió, mértéktelenség,falánkság, birtoklási vágy, materialista szemlélet, vagy ezekkel ellentétben gyengeség, határozatlanság, félelem, önbizalomhiány, menekülési vágy a földi világból, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.


Köldökcsakra

Szexualitás, féltékenység és kapcsolat a saját testtel
Színe: narancssárga
Elhelyezkedése a testen:a köldök alatti részen, a has területe
Nevének jelentése: az önvaló lakóhelye
Szimbóluma: a hatszirmú lótuszvirág
Akkor használjuk, ha nem megfelően működik a szexualitás életünkben. Elfojtjuk vagy éppen túlzottan hajszoljuk a szexuális energiát. Ha féltékenységet érzünk, illetve nem tetszik a saját testünk. Édesanyával nem működik megfelelően a kapcsolat.
Hozzárendelt testrészek a has területe, a medence, a vese, hólyag, mindennemű testfolyadék, mint a nyirok, az emésztési nedvek vagy a sperma. Ehhez a területhez tartozik a prosztata, petefészek és a herék is. A víz elem kapcsolódik hozzá.
Formai jele a kör holdsarlóval.
Érzelmi és mentális társítások a vágyak, élvezet, étvágy, függőség, függetlenség, a trauma, az önelemzés, határozatlanság, állhatatosság, az önbecsülés hiánya, bölcsesség, alkotás, kreativitás, érzékiség, az öröm, a hisztéria, és a depresszió. Spirituális jelentése az ösztön, egyéniség, hűség és a valakihez tartozás szükségessége. Blokk a köldökcsakrában: feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.


Napfonatcsakra

Tevékenység és munka alakulásáért felelős
Színe: napsárga
Elhelyezkedése a testen: köldök fölött, a gyomor területén
Nevének jelentése: a drágakövek városa
Egyéb elnevezése: Manipura-csakra
Szimbóluma: a tízszirmú lótuszvirág
Akkor használjuk, ha üzleti fellendülésre, sikerre vágyunk. Ha úgy érezzük mindent, amit az életben csinálunk nem elég jó. Ha irigységet érzünk mások felé, illetve gyomorproblémáink, emésztési gondjaink vannak. Édesapával nem működik jól a kapcsolat.
Hozzárendelt testrészek a derék, hasüreg, emésztési rendszerünk, a gyomor, máj, lép, epehólyag, hasnyálmirigy. Eleme a tűz.
Szimbolikus jelentése: a nap, a fény.
Megfelelő működés esetén boldognak, szabadnak érezzük magunkat, úgy érezzük megfelelőképp cselekszünk, optimisták vagyunk, rendben van a munkánk, jó helyen vagyunk. Idetartozó érzések, mentális jelentések; a lét kialakulása, átalakuló, fejlődő energia, öntudat, egyéniség, sugárzó életerő, egzisztencia, nyitottság. Blokk a napfonat csakrában: túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, irigység, maximalizmus, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.


Szívcsakra

Szeretet és harag érzéseiért felelos
Színe: zöld
Elhelyezkedése a testen: mellkas alsó része, középen a szív magasságában
Nevének jelentése: töretlen
Egyéb elnevezése: Anahata-csakra
Szimbóluma: a tizenkét szirmú lótuszvirág
Akkor használjuk, ha nem tudunk szeretetet vagy éppen haragot érezni az emberek iránt. Ha rossz a hangulatunk, szúr a szív tájéka illetve túl kritikusak vagyunk.
Ehhez a területhez nem csak a szív, de a tüdő, a mellkas, a hát szívtájéki területe, beleértve a gerinc nyak és derék közötti részét, a vér és vérkeringési rendszer tartozik.
Ehhez a csakrához a levegő elem tartozik.
Formai jele a hatágú csillag, mely két egymásba fonódott háromszögből áll. Ez az energiaközpontunk hivatott egyensúlyt teremteni a test, a lélek és a szellem között. Érzelmi és mentális jelentései a nyitottság, a szabadság, nyugalom, a nagylelkűség, a düh, mértéktartás, igazságosság, objektivitás. Ezen csatornán keresztül történik minden megélésünk elfogadása, az odaadás, a feltétel nélküli szeretet érzése. A szívcsakrában megbúvó blokkok a következoket okozhatják:
  • szeretetét nem mutatja ki,
  • állandóan fél a csalódástól,
  • zárkózottság,
  • a gyengédség zavarba hozza,
  • sebezhetoség,
  • érzelmi függoség,
  • szomorúság,
  • üres kapcsolatok,
  • közöny,
  • a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok .Torokcsakra

Kommunikáció és kapcsolat a saját lelkönkkel
Színe: kék
Elhelyezkedése a testen: a torok magasságában
Nevének jelentése: tiszta
Egyéb elnevezése: Visuddha-csakra
Szimbóluma: a tizenhat szirmú lótuszvirág
Akkor használjuk ha önsajnálatot, sértődöttséget érzünk, valami nem tetszik önmagunkkal, viselkedésünkkel kapcsolatban. Kommunikációs problémáink vannak, allergiától, torokbántalmaktól szenvedünk.
A következo testrészek tartoznak ide: a torok, a nyak, állkapocs, fülek, légcső, hangképző szervek, nyelőcső, a tüdő felső része, pajzsmirigy.
Hozzárendelt eleme az éter.
Érzelmi és mentális szinten hozzátartoznak: együttműködés, információs energia, kommunikáció, objektív megismerés, inspiráció, művészi kifejezés, oszinteség, nyitottság, függetlenség, egységérzés. A torokcsakra nem megfelelő muködése esetén: túlzott racionalizmus, meggondolatlanság, üres fecsegés, egyéb beszédzavarok, mások manipulálása, hazudozás, vagy elfojtott önkifejezés, önértékelési zavar, önsajnálat, szomorúság, félénkség, gombóc érzés a torokban, félelem attól, hogy mások mit gondolnak rólunk, megfelelésvágy, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok .


Harmadikszem csakra

Intuició, múlt-, és jövőkép
Színe: indigókék
Elhelyezkedése a testen:a homlokon, a két szemöldök között
Nevének jelentése: tekintély, korlátlan hatalom
Egyéb elnevezése: Ajna-csakra
Szimbóluma: a kör két szirommal
Akkor használjuk, ha megérzéseinket szeretnénk erősíteni. Ha bűntudatot érzünk a múltunkkal kapcsolatban, illetve félünk a jövőtől, a változásoktól. Ha úgy érezzük, nem jut elég időnk a dolgainkra.
Hozzárendelt testrészek az arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer.
Érzékszervi funkciója minden érzékelés beleértve az érzéken kívüli érzékelést is.
Az érzelmi intelligencia, spirituális tudat és belső látásunk helye.
Ehhez a csakránkhoz tartozik: szellemi energia, tisztánlátás, intellektus, emlékezet, szellemi akarat, intuíció, imagináció, szellemi gyógyítás, holisztikus szemlélet. Blokk a harmadikszem csakrában: túlzott racionalizmus, materializmus, fanatizmus, manipuláció, pszichés zavarok, feledékenység, butaság, a hozzá tartozó testi szervekkel kapcsolatos zavarok.


Koronacsakra

Kapcsolat a társadalommal és az univerzummal
Színe: ibolya
Elhelyezkedése a testen: a koponya tetején, a fej felett
Nevének jelentése: ezerszirmú
Egyéb elnevezése: Szahaszrara-csakra
Szimbóluma: az ezerszirmú lótuszvirág
Akkor használjuk, ha úgy érezzük, magasabb világbeli tudásra, segítségre van szükségünk.
Idegrendszerünk és a nagyagy, valamint a koponyalemezek, a tobozmirigy és a kutacs kapcsolhatók hozzá.
Érzékszervi funkciója nincs, de az empatikus képességünk erősítését segíti.
Szimbolikus jelentései a vallási öntudat, alázatosság, bünbánat, fájdalom, nosztalgia, intelligencia és tudás. Érzelmi és mentális jelentéstartalma a bánathoz, szenvedéshez, szenvedélybetegséghez, gyászhoz, öngyilkos hajlamhoz köthető valamint a felső mentál, a tiszta lét, isteni energia, isteni tudat, tökéletes lét, a nyugalom, az egységérzés, teremtésvágy , a más világokkal való kapcsolat és a túlérzékenység. Csökkent működés esetén: bizonytalanság, céltalanság, halálfélelem, értelmetlen élet érzés, felszínesség, kicsinyesség, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok jellemzőek.


Seishin

Kettlebell

ACELFULLANK

GLOCK

PENTANET

Minden jog fenntartva! Bebők László 2003-2008 | Hivatalos webszolgáltatónk a Netalfa Kft.